Media
foto landschap foto landschap foto landschap foto landschap foto landschap foto landschap foto landschap

documenten

Deze werkgroep volgt de media. Hieronder vindt u links naar artikelen en berichtgevingen omtrent windmolens.

PRESENTATIE GEZONDHEID EN WINDTURBINES 20 NOV 2013

Presentatie over geluid

1. Wat is geluid? 2. Wat zijn de geluidsbronnen bij windturbines? 3. Wat is geluidsoverlast. 4. Normering Geluidsoverlast. 5. Bepalen geluidsemissie windpark 6. Demonstratie windturbinegeluid.

Gastspreekster Mariana Alves-Pereira over LFN

Zij heeft 30 jaar onderzoek gedaan naar de effecten van laag frequent geluid op de gezondheid van mens en dier en heeft de link gelegd met de ziekteverschijnselen die bij de windturbines optreden

DE REALITEIT VAN HET LEVEN MET WINDTURBINES

Er is een run op het plaatsen van windturbines over de hele wereld. Met als rechtvaardiging de negatieve impact van de mens op het milieu te beperken.

MAAR WAT IS DE REALITEIT VAN HET LEVEN MET DE WINDTURBINES ?

Inloopavond Donderdag 11 SEP 2014 Huize Bareveld

We zijn in de middag vroeg begonnen om buiten te laten zien hoe de bewoners er over denken. Aan alle bezoekers is een flyer uitgereikt.

 • Download Hier de flyer.
 • Met informatie over "Weet wie tegen u spreekt" en "Wie beslist hier over"

  Ook RTVDrenthe en RTVNoord waren aanwezig

 • Een verslag van RTVDrenthe
 • Een verslag van RTVNoord, maar gaat niet over de N33
 • Na protest voor de deur werd het tijd om ons geluid binnen te laten horen. Daar hebben we de zeepkist reden voorgelezen en Bert de Vries van Ministerie EZ wat vragen gesteld

  Goedenavond dames en Heren, vanavond wordt hier iets verteld over de plannen met betrekking tot het plaatsen van de windturbines. Het is wonderlijk dat dit nu gebeurt en niet 4 jaar geleden toen de plannen bij de regering gedeponeerd zijn. Toen was het moment geweest om met ons, de bevolking, hierover in gesprek te gaan. Dit heeft men niet gedaan. Ook de initiatiefnemers hebben dit niet gedaan. Om ons, de bevolking, te informeren is er dus niemand geweest en zijn we zelf informatie gaan verzamelen wat de consequenties zouden zijn van een park van deze omvang................................

 • Download hier de hele reden

  Hierna was het tijd om Bert de Vries van Ministerie van EZ eens wat vragen te stellen.

 • Maar wie is Bert de Vries
 • Veel vragen maar weinig antwoorden Alleen moet van Brussel en hoge vergoedingen zijn standaard. Kunt u zelf nalezen

  Een verslag is ook te lezen op de website van energieprovincie.nl hieronder vindt u de link

 • Windturbines leveren geen energie voor huishoudens.
 • En toen was het schrikken. Blijken er opeens heel veel mensen in een windpark te wonen. Platform Storm is van mening dat dit niet kan, en zal acties ondernemen om dit niet door te laten gaan. Zijn we nu voor de gek gehouden door de provincie met hun sterretjes of gaan sommige mensen straks sterretjes zien. Geen dialoog, alleen maar informatie over de schutting gooien . Weerstand wordt duidelijk opgezocht, Machtsspelletje Blijkt ook duidelijk aan de vormgeving van de tweede inloopavond

  En nu verwachten de initiatiefnemers en ministerie van EZ dat de bewoners aardig blijven? TUURLIJK

  WOENSDAG 17 SEPTEMBER 2014 Horeca Centrum Spa, 2e Exloermond

  Het was duidelijk. Het zelfde programma als in Bareveld was niet toegestaan. Dit werd ons daar al duidelijk gemaakt. Protest moest nu buiten de deur blijven. Ook Bert de Vries had geen zin om weer vragen te beantwoorden. Was hem slecht bevallen het boegeroep in Bareveld. De beveiliging had duidelijke instructies gekregen SPANDOEKEN en GELUIDSINSTALLATIE mochten niet naar binnen.

  Daarom werd de geluidsinstallatie ook voor de deur in beslag genomen. Door wie ? Als we hem terug wilden moesten we toch naar binnen en dat mocht niet. Duw en trekwerk het hielp niet meer. Tuurlijk het was een te kleine zaal. Dit kun je als reden opgeven. MAAR OOK, het protest mocht alleen buiten plaats vinden. laten we er vooral geen last van ondervinden.

  Nu moest alles buiten plaatsvinden.

  Goedenavond dames en heren, Mijn naam is Jan Nieboer en ik woon meer dan 30 jaar in 2e Exloermond. Vanavond wordt hier iets verteld over de plannen met betrekking tot het plaatsen van windturbines. Het is wonderlijk en vooral een grove belediging aan ons allen dat dit nu gebeurt en niet 4 jaar geleden of eerder toen deze plannen bij de regering gedeponeerd zijn. Toen was het moment geweest om met ons, de bevolking, hierover in gesprek te gaan en vooral ook naar onze belangen te luisteren. Dit heeft men niet gedaan en dat hebben de initiatiefnemers tot op de dag van vandaag ook niet gedaan. Er is dus niemand geweest om ons, de bevolking, te informeren en ...............

 • Download hier de hele reden

  Ook RTVDrenthe was weer aanwezig.

 • Een verslag van RTVDrenthe
 • Marco Out felle reacties tegen windturbines hadden voorkomen kunnen worden

 • Marco Out heeft er zo zijn eigen idee over.
 • Een verslag van musselkanaal info
 • Het aanbieden van de WIPKIP aan Arthur Vermeulen (RAEDTHUYS)

  Lees ook ingezonden brief Speeltuintje -WIWU

  Bedankt ministerie van EZ, bedankt 100 initiatiefnemers, bedankt provinciale staten Drenthe, DE GROETEN

  Ingezonden brief SPEELTUINTJE - WIWU

  Vorige week zondag viel ik van mijn stoel door een raar bericht in het acht uur journaal. Een bericht wat ik een dag later terug kon lezen op Nu.nl. Het ging over windmolenbouwers, compenseren, convenant, draagvlak vergroten en een speeltuintje. Ik heb het journaal op "Uitzending gemist" nog een stuk of tien keer teruggekeken en kon werkelijk mijn ogen en oren niet geloven.

  Een windmolenboer stond voor een camera met een benauwd gezicht te vertellen dat ze omwonenden gaan compenseren voor overlast. Hiermee bekennen ze eindelijk (wat ze jaren hebben ontkend) dat windmolens overlast veroorzaken. Ze hebben met elkaar een convenant gesloten, waarin ze beloven dat ze de omwonenden gaan compenseren. Hij vertelde met droge ogen dat ze de omwonenden serieus gaan nemen. En als compensatie kunnen zij een bedragje ontvangen waar ze een speeltuintje van aan kunnen laten leggen. U leest het goed, een speeltuintje. Daar heeft u niet van terug, wat een zet, wat een geniale move, daar vergroot je het draagvlak pas mee! Dat is pas serieus nemen!

  Namens wie praat die windmolenmooiprater eigenlijk? De overheid heeft dit convenant niet ondertekend, en de "omwonenden" al helemaal niet. Wie hebben dat convenant dan wel getekend? Aileen wat molenbouwers, boeren, initiatiefnemers, wat lokale en provinciale politici? Maar die schuiven elkaar toch gewoontegetrouw altijd al de bal toe, die vullen toch al jaren elkaars zakken, die hebben dat rare papiertje toch niet nodig.

  Het klonk allemaal een beetje vreemd, een beetje te opgezegd, te gerepeteerd, alsof deze gekwelde ziel het uit zijn hoofd had geleerd. Hij moest vast en zeker dit brabbelpraatje goed oefenen, om vooral zelf niet in de lach te schieten. Of in tranen uit te barsten. Maar raar klonk het wel. Nou is een speeltuintje natuurlijk wel even een paardenmiddel. Stel: je bent helemaal knettergek van de slagschaduw, de herrie, knipperlichten, het laagfrequent geluid, je huis is niets meer waard, en daar komt de oplossing, het ware ei van Columbus: een speeltuintje. Daar zat je nou net op te wachten, dat geneest, daar word je een stuk minder gek van en je huis verdubbelt in waarde. Ja, hoor, het zijn maar Drentse veenkolonialen, die kun je alles wijsmaken. Hoe denkt die molenmaffia eigenlijk over ons bewoners? Alsof we een stelletje indianen zijn die jewel met een paar spiegeltjes en kraaltjes kan afschepen? Ik zie ze al staan bij een van de vele met champagne en kaviaar overgoten cocktailparties: "ach joh, die hunnebedbewoners zijn maar simpele zielen, geef ze een speeltuintje, dan heb je er geen last meer van, hier neem nog een glaasje bubbels".

  Er is iets raars aan dat speeltuintjes verhaal. Het was bijna aandoenlijk, een beetje zielig. Het deed me denken aan een jengelend kind dat van mama zijn speeltje niet krijgt. "Maar als ik nou een speeltuintje beloof, krijg ik dan wel een windmolen?" Je zag aan de gelaatsuitdrukking dat hij het zelf ook niet geloofde. Hij keek alsof het speeltuintje zijn laatste strohalm was voor zijn krankzinnige project. En dat kan goed kloppen. Er is namelijk nog een partij die het convenant niet heeft ondertekend: de banken. Die kijken wel uit. Schaliegas, C02-opslag, mega windmolenparken in woongebieden, het is allemaal veel te riskant. Weet u het nog, de bonussen, het imago, nee, veel te gevaarlijk. De banken hebben net zelf een convenant gesloten, waarin ze plechtig jokken wat beter met hun klanten om te gaan, wat minder te knoeien met Liborrente, rommelhypotheken, woekerpolissen, etc. Nee dan zou je wel windmolenparken gaan financieren, in een gebied waar je zelf duizenden hypotheken hebt lopen, waarvan je het onderpand waardeloos maakt. Lekker logisch, toch? Geen financiering, geen subsidie, geen windmolens, Zo simpel is het. Hopelijk kijken we hier naar de laatste stuiptrekkingen van een zieltogend.en mislukt project.

  Een speeltuintje, op zoiets stompzinnigs kom je alleen als je echt wanhopig bent.

  Hubert Engels Valthermond

 • Download Hier de ingezonden brief uit WIWU als PDF bestand
 • ACTIE-ACTIE-ACTIE

  Burgerinitiatief afgewezen door provincie Drenthe

  Wij willen iedereen hartelijk danken voor het ondertekenen van onze petitie 'Windenergie in Drenthe'. Meer dan 1000 digitale ondertekeningen en papieren petities konden wij aan de provincie overdragen. Toch willen wij u vragen om nogmaals dit aangepaste formulier in te vullen en nogmaals uw verzoek aan de provincie te doen. Waarom? In het verleden is deze vorm van petities aanbieden in politiek Den Haag zeer succesvol gebleken -bijvoorbeeld met de petitie "schriftelijke bijsluiter bij operatie" van het t.v. programma Radar. Maar tot onze verbazing heeft provincie Drenthe ons laten weten dat zij besloten hebben ons verzoek niet op de agenda te zetten omdat provincie Drenthe vindt dat zij een geboorte datum (om te controleren of ondertekende stemgerechtigd is) en een geschreven handtekening nodig hebben. Daarnaast willen ze ook de eerste voornaam volledig, overige voorletters en de postcode! Erg overdreven en een tikje ouderwets, als u het ons vraagt... maar we laten ons niet zo gemakkelijk wegsturen. Het heeft er alle schijn van dat ze wel gemakkelijk een gebied kunnen opofferen maar dat ze daar geen verantwoordelijkheid voor willen afleggen.

  Doen we het toch nog een keer! Hieronder vindt u nogmaals de petitie en wij vragen u deze zo spoedig mogelijk in te vullen, te ondertekenen en op te sturen c.q. langs te brengen.

  Wij willen zo alsnog de totstandkoming van het "zoekgebied voor grootschalige windenergie" op de agenda van de Provinciale Staten te krijgen. Het wordt tijd dat de provincie met een goed antwoord komt!

  U kunt de petitie uitdraaien, invullen en in de bus doen bij de volgende adressen:

  K. Voshaart, Zuiderdiep 10, 9521 AT, Nieuw-Buinen

  J. Feiken, Zuiderdiep 72, 9521 AV, Nieuw-Buinen

  J. Holtkamp, Noorderdiep 57, 9521 BB, Nieuw-Buinen

  J. Nieboer, Noorderdiep 75, 9571 AT, Nieuw-Buinen

  H.J. Baalman , Eerste Exloërmond 133, 9573 PH, Eerste Exloërmond

  L. Moes, Zuiderdiep 402, 9571 BX, Tweede Exloërmond

  H. Bulk, Parksingel 11, 9503 ED, Stadskanaal

  R. Rietveld, Greveling 8, 9654 PT, Annerveenschekanaal

 • Download hier het invul-petitie formulier.
 • U kunt de petitie uitdraaien, invullen en opsturen naar:

  Secretariaat Storm, Zuiderdiep 189, 9521 AT, Nieuw-Buinen

  Doet u mee? Bij voorbaat hartelijk dank!

  Laagvliegroute 10 - Windpark "De Drentse Monden"

  Onderzoek heeft er toe geleid dat de ingetekende laagvliegroute in de belemmeringskaart niet correct is en dat er zeker niet volgens deze route gevlogen wordt.

  klik om te vergroten

  Wat is een laagvliegroute?

  Een laagvliegroute beslaat een strook van 1852 meter aan beide zijden van de middellijn van de route. Het kaartje laat de route zien volgens de publicatie in Aeronautical Information Publication. Militaire toestellen mogen op de laagvliegroutes zakken tot een hoogte van 75 meter boven de grond.

  Dit volgens de rode lijn.

  De belemmeringskaart gebruikt de groene lijn.

 • Download Kaart laagvliegroute link10
 • Conclusie

  Ligging van de laagvliegroute 10 waarvan Overheden en Initiatiefnemers uitgaan is niet correct, exacte ligging is conform AIP publicatie.

  Dit betekent dat locatie 2e Exloërmond Zuid vanwege ligging laagvliegroute, bebouwing zone en invloed zone Lofar niet kan worden gerealiseerd. Het kiezen van een andere locatie nabij 2e Exloërmond zal mogelijk ook direct invloed hebben op locatie Nieuw-Buinen Zuid en locatie Gasselterboerveen.

  Ook de regeling kabelvliegers en kleine ballons waarin wordt aangegeven dat deze binnen een afstand van 5 km van militaire laagvliegroutes niet gebruikt mogen worden dient nog nader te worden bekeken. Mogen er binnen deze afstand van 5 km wel windturbines met een hoogte van 200 m worden geplaatst?

  .

  .

 • Download hier het gehele rapport.
 • Download DvhN 'Fout schiet gat in molenplan'
 • RTVDrenthe 'Windmolens komen in laagvliegroute Defensie'
 • RTVNoord 'Windmolens komen in laagvliegroute Defensie'
 • Grote steun voor strijd actiegroepen Veenkoloniën vanuit achterban - 1052 machtigingen

  De actiegroepen Platform Storm en WindNee bieden gedeputeerde Munniksma zienswijze aan.

  11 februari 2013 hebben Micha van Hartingsveldt (voorzitter WindNee) en Mirjam Goudriaan (secretaris Platform Storm) aan de gedeputeerde, de heer R. Munniksma, namens hun actiegroepen de zienswijzen aangeboden. Het was vandaag de laatste dag dat er zienswijzen op de gebiedsvisie konden worden ingediend.

  De zienswijze van WindNee verwoordt meer de mening, suggesties en onrust vanuit de bevolking en werd door 1052 bezorgde bewoners onderschreven.

 • Zienswijze WindNee Download
 • De zienswijze van Platform Storm gaat meer inhoudelijk in op de gebiedsvisie en geeft stevige kritiek op de gebiedsvisie verwoord in 106 punten.

 • Zienswijze Platform Storm Download
 • De heer Munniksma beloofde dat alle zienswijzen aandachtig zullen worden gelezen en verwerkt.

  De oorspronkelijke plannen voor windparken Oostermoer en Drentse Monden behelzen tot wel 600 MW, in de gebiedsvisie gaat het in dit gebied over 3 clusters van ongeveer 40 MW. Hoewel dat een belangrijke vermindering van de overlast zal betekenen, houdt het nog niet in dat Tegenwind Veenkoloniën de gebiedsvisie onderschrijft en de belangen van de bewoners in het gebied voldoende geborgd ziet. De nut en noodzaak is onvoldoende onderbouwd om zo`n aantasting van het gebied en het woongenot van de bewoners te rechtvaardigen.

  Flyeractie van Platform Storm

  Op 12 januari hebben we flyers huis aan huis rondgebracht. Met het flyeren willen we iedereen op de hoogte stellen van de plannen.

 • Flyer 1 Download
 • Flyer 2 Download
 • Er zijn twee informatie avonden: dinsdag 15 januari in het Brughuus, Vrijheidslaan 11 in Valthermond en op donderdag 17 januari in de Strohalm, Ceresstraat 3, Gasselternijveen

  Kom allen naar de informatie avonden en laat uw stem en ongenoegen horen!

  SAMEN STAAN WE STERK!

  -----------------------------------

 • rtv drenthe nieuws reportage: Jeroen Willems
 • Ook zijn we naar Musselkanaal en Stadskanaal geweest. Volgens de gemeente Borger-Odoorn en Provincie Drenthe is dit een grens te ver.

 • Video Platform Storm reportage: Platform Storm
 • Schrijf ook een een Zienswijze , heeft u liever dat wij voor u een zienswijze indienen? Dan kunt u ons ook machtigen. Lees Nieuwsbrief 28 Zienswijzen noodzakelijk! voor de procedure.

  Wij doen dit in samenwerking met WindNEE.

  Het formulier kunt u invullen met behulp van de computer en daarna printen en ondertekenen.

 • Download hier het invul-machtigingsformulier.
 • Als dit niet lukt kunt u hier het formulier downloaden om te printen, om met de hand in te vullen.

 • Download hier het machtigingsformulier.
 • Download hier een leeg zienswijze formulier.
 • Download hier suggesties voor de zienswijze.
 • Kom voor hulp naar de zienswijze avond in Dorpshuis de Viersprong, Hoofdstraat 1, Buinerveen op dinsdag 22 januari vanaf 20:00 - 22:00 uur

  Stichting Platform Storm actief op de kerstmarkt in Borger

  Op 8 december hebben we de kou getrotseerd en met een grote kraam op de kerstmarkt in Borger gestaan. Er werd non stop video materiaal vertoond, en je kon meedoen aan een quiz waarmee je je kennis over de plannen van het windmolenpark kon testen. In de volgende nieuwsbrief komt een link naar de quiz en de antwoorden, voor diegenen die het gemist hebben!

  Ook kon je "blik werpen" , maar dan in de variant van Angry Birds die windmolens omgooiden! Prachtig gemaakt en veel kinderen beleefden er veel lol aan, en: altijd prijs.

  We kregen veel aandacht en konden aan geïnteresseerden uitleggen hoe de stand van zaken is en wie wij zijn. Ook voor de inwendige mens werd gezorgd. Voor een klein prijsje serveerden wij heerlijke Glühwein , dat ging er wel in. Het doet ons goed dat veel mensen ons wisten te vinden en ons steunen, SAMEN STAAN WE STERK!

  Persbericht Veenkoloniën, 28 september 2012

  Informatieavonden over windparkplannen in de Drentse Veenkoloniën

  Is de procedure nou stilgelegd? Welke voorwaarden worden gehanteerd? Wie heeft welke rol? Wordt mijn stem gehoord? Wat kan ik doen?

  Wie communiceert met de inwoners van de dorpen die hierin een rol spelen over de plannen voor megawindparken in de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn? De initiatiefnemers en het Rijk niet, de gemeenten niet en de provincie niet. Tegenwind Veenkoloniën organiseert daarom op 9, 10 en 11 oktober aanstaande informatieavonden over de stand van zaken rondom de plannen.

  Tijdens de avonden krijgen betrokkenen en andere belangstellenden allereerst te horen hoe het ervoor staat met de procedure, en wat er momenteel nog rondom de plannen in te brengen is. Ook is er informatie over welke bijdrage windenergie aan duurzaamheid in het algemeen levert en welke consequenties de beoogde megawindparken in genoemde gemeenten hebben voor de leefbaarheid.

  De Natuur- en Milieufederatie (NMF) zal een presentatie geven over haar standpunt ten opzichte van de huidige plannen, en over de initiatieven die de NMF ontplooit om in te zetten op alternatieven voor windenergie op land.

  Tegenwind Veenkoloniën wordt bij deze informatieavonden vertegenwoordigd door Platform Storm, WindNee en Tegenwind Hunzedal.

  Ondanks zeer sterk aandringen van Tegenwind Veenkoloniën zijn de betreffende gemeenten en de provincie niet bereid gebleken de stand van zaken van hun perspectief uit te presenteren. Een gemiste kans en te meer een signaal dat men betrokkenheid van de bewoners minder van belang acht dan hun eigen positie.

  Data en plaatsen :

  dinsdag 9 oktober 19:30 - 22:30 uur kerkje te Annerveenschekanaal

  woensdag 10 oktober 19:30 - 22:30 uur dorpshuis 't Roem, Ceresstraat 6 te Gasselternijveen

  donderdag 11 oktober 19:30 - 22:30 uur Verenigingsgebouw, Kerklaan 2 te Nieuw-Buinen

  Politiek en windenergie

  Welke partij zou een positief effect kunnen hebben voor onze strijd en welke partijen zijn voorstander van de windparken? En hebben dus een negatief effect.


  Zie hier ,het hele overzicht.

  Lees hier ,het hele overzicht in een A3 pdf.

  Lees hier ,korte samenvatting.

  Burgerinitiatief voor melden windmolenoverlast

 • windmolenklachten
 • Zo heeft de website waarop melding gemaakt kan worden van ernstige overlast door windturbines. De website is eind augustus 2012 gelanceerd en een verrassend groot aantal klachten is nu al binnengestroomd. Daarmee is het burgerinitiatief nu al een groot succes  Windenergie maakt ziek

  Doodziek zijn van de windturbines.

  Geluid windturbines veroorzaakt een keur aan klachten.

  Omwonenden kunnen wel degelijk ziek worden van geluid van windmolens.

  Gezondheids klachten van mensen die in de buurt wonen van windmolens lopen uiteen van slaapproblemen, duizeligheid, angststoornissen, prikkelbaarheid, depresies, concentratie- en leerproblemen, en tinnitus (oorsuisen) Die conclusie trekt een onderzoeker van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Utrecht.

 • SPITS Lees hier het hele verhaal in de SPITS.
 • Lees hier het verhaal in de Telegraaf 3-08-2012.
 • Elsevier Lees hier het hele verhaal in de Elsevier.


 • Vechten tegen windmolens is vechten tegen onbegrip

  Door Rob Rietveld

  Vreemd eigenlijk dat er een actiegroep is, want de meerderheid van de Nederlanders was in eerste instantie juist voor windenergie. Maar overal in het land, niet alleen in de Veenkoloniën, daalt het percentage voorstanders drastisch als er windturbines in de omgeving zijn gepland. Dit noemen we dan NIMBY: not in my backyard. Maar voor de betrokkenen is het opkomen voor je eigen belangen. Als je gezond bent, wil je dat graag zo houden. En niet ziek worden van het (laagfrequente) geluid van windturbines. Als je daarbij in de Veenkoloniën woont voor de rust, het open landschap en de donkere nachten, wil je graag dat dit zo blijft. Dan kom je vanzelf wel in actie.


  Lees hier ,het hele verhaal in DvhN 17 juli 2012.

  Foto: Archief DvhN

  Rob Rietveld is woordvoerder van Tegenwind Veenkoloniën.

  Manuscript: De prijs van de wind is hoog

  We hebben met z'n allen een lijvig manifest geschreven waarin alle argumenten tegen windenergie uitvoerig worden beschreven. Alle Tweede Kamerleden en Gemeenteraadsleden proberen we daarmee met FEITEN te overtuigen dat windenergie op land een slecht plan is.


  Bent u geïnteresseerd in het volledige manifest? Maak dan € 4,95 + € 2,50 verzendkosten over op rekening 13.09.77.861 t.n.v. Vereniging Tegenwind Hunzedal met vermelding van uw naam en uw adres. U krijgt het dan zo spoedig mogelijk toegestuurd.

  Download hier ,een voorproefje.

  15 MEI 2012 Naar Den Haag

  Voor het aanbieden van de petitie: GEEN ZIEKMAKENDE WINDTURBINE IN DE LEEFOMGEVING.

  En voor het overhandigen van een manuscript: DE PRIJS VAN DE WIND IS HOOG.

  Platform Storm op de vrijmarkt in Stadskanaal


  Om 6:00 uur ’s morgens stond Platform Storm klaar om voorbijgangers van informatie te voorzien. Ook kon de petitie ondertekend worden. Gelukkig was het mooi weer dus de markt werd druk bezocht. Ruim 400 mensen hebben de petitie ondertekend. Dit geeft nu een totaal van ruim 2800 handtekeningen.

  Iedereen werd ook uitgenodigd om op 15 mei mee naar Den Haag te gaan.
  Om de petitie tegen ziekmakende windturbines aan te bieden.

  We hopen dat u meegaat zodat Drenthe op de Haagse agenda blijft en uiteindelijk de waarheid over windturbines in Nederland duidelijk wordt.


  Wij rekenen op u! Kom in groten getale!


  Laten we een duidelijk signaal afgeven!

  Voor twee tientjes p.p. zit u in de bus.

  Aanmelden en programma, Lees hier.

  Petitie tegen ziekmakende windturbines in de leefomgeving

  Tegenwind Veenkoloniën heeft een petitie opgesteld tegen de komst van ziekmakende windturbines in de leefomgeving. Met de petitie wil de actiegroep de aandacht vestigen op de ernstige bedreiging die windturbines vormen voor: de leefbaarheid van de omgeving, de gezondheid en de financiële situatie van omwonenden, de lokale economie, de natuur en de veiligheid. Tegenwind Veenkoloniën, een samenwerkingsverband tussen Platform Storm, WindNee, Tegenwind Hunzedal en Tegenwind N33, roept iedereen op om deze petitie te tekenen. Dat kan via de verschillende plaatselijke actiegroepen, of via de site Petities.nl . Het Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW) ondersteunt de petitie. Het NKPW vraagt alle actiegroepen elders in het land, die strijden tegen ziekmakende windturbines in hun leefomgeving, om deze petitie uit te dragen onder hun leden/donateurs.

 • PETITIE
 • Klik hier om de petitie te kunnen lezen en ondertekenen.

  De fabel van de geldwolf en de storm

  Er was eens een scrupule-loze geldwolf in Epe die bedacht hoe hij van de wind kon gaan leven. Hij trommelde een aantal harteloze boeren op met grote geldhonger en grote stukken land in een mooi open gebied waar toch verder alleen maar wat mensen woonden. Daar gingen ze reuzenmolens neerzetten die van de wind geld konden maken.

  Download, hier het hele verhaal.

  PLATFORM STORM i.s.m. WOZSPECIALISTEN

  Veel inwoners van de Drentse Monden hebben inmiddels de WOZ aanslag ontvangen en vragen zich af wat het effect van de plannen voor het grootste windpark van Europa in hun voor- en achtertuin heeft op de waarde van hun woning en dus ook op de WOZ waarde

  De WOZ specialisten zijn samen met Platform Storm van mening dat deze plannen invloed hebben op de woningmarkt en dat de woningen in ons gebied nu al in prijs zijn gedaald. Wellicht onverkoopbaar zijn geworden. En dat heeft dus een drukkend effect op de WOZ waarde van uw woning. Stichting Platform Storm gaat in samenwerking met de WOZ specialisten u helpen bezwaar tegen de aanslag in te dienen bij de gemeente.

 • Aanmeld link bij WOZ specialisten
 • Op de site van de WOZ specialisten, selecteer onder: "Hoe heeft u ons gevonden"de keuze ACTIE STORM. Of

 • E-mail uw vraag naar Platform Storm, met vermelding WOZ.
 • Deze service is bestemd voor all inwoners van de Veenkolonien. Maakt u gebruik van deze service en u bent nog geen donateur: STEUN onze stichting en wordt donateur!

  Download het DONATEURS formulier.

  DE REALITEIT VAN HET LEVEN MET WINDTURBINES

  Er is een run op het plaatsen van windturbines over de hele wereld. Met als rechtvaardiging de negatieve impact van de mens op het milieu te beperken.

  MAAR WAT IS DE REALITEIT VAN HET LEVEN MET DE WINDTURBINES ?

  Platform Storm informeert achterban op 31 januari

  Omdat er de afgelopen maanden veel is gebeurd, vindt het bestuur van Platform Storm het tijd worden om u te informeren omtrent de stand van zaken rond de windmolenplannen.

  We geven aan wat we tot nu toe hebben bereikt en wat we op korte termijn van plan zijn. Verder vertonen we een film waarin mensen aan het woord komen die al eerder werden geconfronteerd met een windmolenpark. Zij vertellen wat het betekent voor de gezondheid en de leefomgeving. Deskundigen geven daarover hun mening op basis van onderzoeken.

  Daarnaast presenteren wij u de alternatieven die het platform heeft uitgewerkt en gaan we in op de juridische aspecten, procedures, de WOZ en wat wij verder voor u kunnen betekenen. KOM DAAROM ALLEN.

  De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 31 januari in Horecacentrum Spa aan het Zuiderdiep 209 9571BM in Tweede Exloermond, aanvang 20:00 uur ,zaal open vanaf 19:30 uur

  Tegenstanders windmolens bundelen krachten.

  De verschillende groeperingen die in de Veenkoloniën strijden tegen de komst van windmolens in hun gebied slaan de handen ineen. Het gaat om Platform Storm, tegenstander van de komst van het windmolenpark De Drentse Monden, in de gemeente Borger-Odoorn, Tegenwind Hunzedal en Wind Nee, beide tegenstander van het windmolenpark Oostermoer in de gemeente Aa en Hunze en Tegenwind N33, tegenstander van windmolenpark N33. Alle groeperingen lopen als vrijwilligersorganisatie tegen gelijksoortige problemen aan. De omgang met de politiek vereist bepaalde kwaliteiten en de techniek vereist specialistische kennis om over procedures, regels en juridische kennis maar te zwijgen. Daarom hebben de betrokken partijen besloten daar waar mogelijk gezamenlijk op te trekken met behoud van eigen identiteit. Dat gebeurde al incidenteel maar krijgt nu een structureel karakter zo hebben de voormannen van de verschillende organisaties besloten.

 • Tegenwind Veenkoloniën
 • RTV Drenthe nieuws
 • Werkbezoek Tweede Kamerlid Rene Leegte van de VVD

  Tijdens het werkbezoek van Rene Leegte aan De Drentse Monden op 12 december was er 5 minuten tijd ingeruimd om iets te vertellen over de alternatieven voor windmolens. Henk Bulder gaf namens Platform Storm aan dat door windmolens op industrieterreinen te plaatsen die terreinen CO2 neutraal kunnen worden zonder dat er miljarden moeten worden geïnvesteerd in het grid. Door daarnaast zonnepanelen bij burgers en bioraffinage aan de bron bij veehouders in te zetten kan met minder subsidie meer duurzame energie worden opgewekt dan met een windmolenpark.

  Stichting Platform Storm actief op de kerstmarkt in Borger

  Doordat de vuurkorf niet echt fanatiek wilde branden moest de fam. Strating en vrijwilligers de optrekkende kou trotseren om de kerstmarkt in Borger enkele honderden protestpamfletten uit te delen. De vernieling van het woon- en leefklimaat door de plaatsing van honderden windmolens in het veenkoloniale gebied kunnen de bewoners niet zonder slag of stoot accepteren.

  Om het nee tegen de windmolens te ondersteunen zong het koor uit volle borst over ons mooie Drenthe en dat het altijd zo mag blijven. Door de soms felle discussies schoten de Glühwein en de broodjes warme knakworst erbij in.

  SP kamerlid neemt alternatieven van Platform Storm in ontvangst

  Op 2 december tijdens een SP bijeenkomst over windenergie in Gieterveen werden door Platform Storm drie alternatieven gepresenteerd voor windturbines in de Veenkolonieën. Platform Storm is net als de SP voorstander van windenergie op zee of op industrieterreinen. Door windturbines op industrieterreinen te zetten waar veel energie wordt gebruikt in combinatie met snelschakelende gasturbines kunnen die industrieterreinen CO2 neutraal worden. Hoe is dat mogelijk ? Wel, als het waait wordt de energie zonder transportverlies geleverd door de windturbines. Bij windstil weer wordt de energie geleverd door gasturbines en wordt de CO2 die daarbij vrijkomt afgevangen. Wanneer het hard waait en de windturbines meer energie leveren dan er op het industrieterrein nodig is, wordt het surplus aan energie gebruikt om het afgevangen CO2 weer terug om te zetten in gas. Hierdoor ontstaat er een gesloten cyclus die CO2 neutraal is. Daarmee wordt ook de ondergrondse opslag van CO2 overbodig. Door een dergelijke decentrale opstelling van windturbines is het bovendien niet nodig het elektriciteitsnet te verzwaren waardoor er veel bespaard kan worden. Over draagvlak hoeven we dan niet in te zitten omdat alle negatieve aspecten van windturbines in een woonomgeving op grootschalige industrieterreinen niet spelen. De twee andere alternatieven, zonnepanelen bij alle Drentse huishoudens en bioraffinage aan de bron bij alle Drentse veehouders zorgen ervoor dat er in Drenthe meer duurzame energie wordt geproduceerd dan met de geplande windmolenparken terwijl er minder subsidie voor nodig is.

  Tweede kamerlid Paulus Jansen van de SP onderstreepte nog eens het belang van de transitie naar een duurzame energieproductie om de Kyoto doelstellingen te kunnen halen. Hij nam het boekje met de alternatieven in ontvangst en zegde toe al zijn collega s in de energiecommissie een kopie te geven.

  Platform Storm presenteert alternatief

  Platform Storm presenteert een integrale visie op duurzame energie waarbij en passant ook natuur- en milieuproblemen worden opgelost en ondergrondse CO2 opslag overbodig wordt.

  Platform Storm in de 2e Kamer in gesprek met kamerleden

  Op 12 november heeft het rondreizend circus van Platform Storm haar tenten opgezet in de 2e kamer. Een zeven man sterke delegatie doet mee aan het Plattelandsdebat over locale duurzame energie, krimp en burgerinitiatieven. Op alle politieke niveaus wordt zo meegepraat om het onzinnige idee van gigantische windturbines in ons mooie ruime en rustige groene Drentse landschap aan de kaak te stellen.

  In gesprek met Tweede Kamerlid Lutz Jacobi van de PvdA worden onze zorgen over de gezondheidsaspecten van windturbines gedeeld.

  De boeken met onze alternatieven en de boeken met de gezondheidspublicaties worden afgeleverd bij de postkamer.

  Met kamerlid Paulus Jansen van de SP worden afspraken gemaakt over een vervolggesprek in december tijdens zijn bezoek aan Drenthe.

  SPANDOEK

  Spandoek Windnee

  Afmeting 200X65 - 1 voor 25 Euro , 2 voor 45 Euro

  --------------------------------------------------------------

  Spandoek Platformstorm

  Afmeting 390X130 - 1 voor 55 Euro

  -

  Spandoeken zijn te bestellen door een mailtje te sturen. Gebruik hiervoor contact onder aan de web pagina.

  VPRO LANDROOF

  In Landroof graven programmamakers Teun van de Keuken, Roland Duong en Andrea van Pol zich diep in in de wereld van de ruimtelijke ordening. Waarom ziet Nederland eruit zoals het eruit ziet En hoe komen beslissingen over de ruimte in Nederland tot stand? Platform Storm hoopt samen met WindNEE , Tegenwind Hunzedal en TegenwindN33 landelijke aandacht te verkrijgen. Het VPRO programma Landroof kan ons daarbij helpen. Op de website van het programma staan enkele tientallen projecten verspreid door heel Nederland, door je in te schrijven op de site en vervolgens aan te melden bij het juiste onderwerp kunnen ons als Drents Collectief sterk maken voor behoud van rust en ruimte in onze mooie leefomgeving., organisaties en bedrijven in en rond De Drentse Monden, die zich zorgen maken over de geplande windmolenpark De Drente Monden.

  Aanmelden en informatie is te vinden op DE SLAG OM NEDERLAND

  Eerst inschrijven en daarna als lid aanmelden bij Windmolenpark de Drentse Monden.

  Zo veel mogelijk aanmeldingen en discussie op het bijbehorende forum geeft ons een zo groot mogelijke kans.

  STOP de WindWaanzin - STOP Windpark de Drentse Monden

  PLATFORM STORM PRESENTEERT ALTERNATIEF

  Stichting Platform Storm komt op voor de belangen van inwoners, organisaties en bedrijven in en rond De Drentse Monden, die zich zorgen maken over de geplande windmolenpark De Drente Monden.

  In de brandbrief aan de Tweede Kamerleden vindt u de volgende aandachtspunten:


  1. BIORAFFINAGE AAN DE BRON

  Platform Storm presenteert een goedkoop hightech alternatief voor windmolens op land met alleen maar voordelen: BIORAFFINAGE AAN DE BRON.


  2. Opinieonderzoek

  Opinieonderzoek initiatiefnemers windmolenpark m.b.t. Maatschappelijk draagvlak

  3. Drentse Provinciale Omgevingsvisie

  Onze woon-en leefomgeving in de Drentse monden is op een "laakbare" wijze toegevoegd als zoekgebied voor windenergie in de Drentse Provinciale Omgevingsvisie.

  4. Vragenlijst

  Vragenlijst voor de verantwoordelijke Minister van Economische Zaken , Dhr. M. Verhagen.

  5. Alternatieven

  Benoemen van alternatieven voor windmolens op land.

  Raam Poster

   Download Poster A4 Download Poster A3

  Na het zichtbaar worden van de poster, klik met de rechtermuisknop op het plaatje en selecteer Afbeelding opslaan als

  Als de poster niet zichtbaar is klik met rechtermuisknop op Download en selecteer Doel opslaan als.


  Protestraam tegen windmolens door Henry Duijvestijn

  De Motivatie bij het protestraam tegen de windmolens

  De Motivatie bij het protestraam tegen de windmolens.

  Het zwart -wit kader geeft de ongekende hoogte aan maar in mijn ogen ook het zwart-denken. Het groene en het waterblauwe glas staan voor onze mooie natuurlijke omgeving met veel groen en water. Het rode glas onderaan de zon staat voor de energie die deze onmisbare natuurlijke bron afgeeft. De grote gele letters staan voor een duidelijke JA voor zonne-energie. Een wiek van de grote witte windmolen wordt doorkruist door het zonlicht, daarmee aangevend dat de windmolens er niet moeten komen.

  Henry Duijvestijn van Glasatelier De Glazenmaker in Gasselternijveenschemond

  Cartoon door Martijn Haddering

  er

  Concept Notitie Reikwijdte en Detail Windpark de Drentse Monden

  Zie bladzijde 22 (Beoordelingscriteria per milieuaspect) voor een handleiding van het schrijven van een zienswijze.

  lees verder

  Artikel nu.nl aangaande Energieraad de subsidie voor windmolenparken

  lees verder

  Artikel Trosradar.nl aangaande Windmolenhandel van Raedthuys

  lees verder

  Artikelen over de afbraak van de windmolens bij de A6

  lees verder

  nieuws

  STORM SPANDOEK ACTIE

  Bij monument 'Gebroken Lijn

 • RTVDrenthe 'Ludieke actie bij monument 'Gebroken Lijn'
 • RTVDrenthe 'Spandoeken vernield'
 • Presentatie gezondheid & windturbines

  Informatie avond over de gevolgen voor de gezondheid door het wonen in de nabijheid van windturbines

  ACTIE-ACTIE-ACTIE

  Burgerinitiatief afgewezen door provincie Drenthe

  DvhN Provincies en Defensie bestuderen vliegroutes

  Woordvoerder defensie erkent dat de constatering klopt.

  Wat is de exacte ligging van de laagvliegroute 10

  Welke invloed heeft dit op de plannen ten aanzien van het windpark "De Drentse Monden".

  Flyeractie Platform Storm

  Flyers uitgedeeld in alle dorpen.

  Kerstmarkt Borger

  Het was een koude dag. We hadden een grote kraam en kregen veel aandacht

  Persbericht

  Informatieavonden over windparkplannen in de Drentse Veenkoloniën 9, 10 en 11 oktober

  Politiek en windenergie

  Zie overzicht. Welke partij zou een positief of negatief effect kunnen hebben voor onze strijd.

  Windmolenklachten

  Burgerinitiatief voor melden windmolenoverlast

  Zie film windmolenklachten

  Windenergie maakt ziek.

  Doodziek zijn van de windturbines

  Lees het hele artikel in de SPITS en in de ELSEVIER

  Vechten tegen windmolens is vechten tegen onbegrip

  Tegenwind Veenkoloniën voert strijd tegen megawindparken.

  Naar Den Haag

  Voor het aanbieden van de petitie en het manuscript

  Platform Storm op koninginnemarkt

  Meer dan 400 mensen hebben de petitie ondertekend op de markt

  Petitie tegen ziekmakende windturbines in de leefomgeving

  Nu al meer dan 2800 ondertekeningen

  De fabel van de geldwolf en de storm

  Platform Storm i.s.m. WOZSPECIALISTEN

  Platform Storm informeert achterban

  Tegenwind Veenkolonien in Den Haag voor gesprek met 2e Kamerleden

  Tegenstanders windmolens bundelen krachten.

  Werkbezoek Tweede Kamerlid Rene Leegte van de VVD

  Stichting Platform Storm op de kerstmarkt in Borger

  SP bijeenkomst over windenergie in Gieterveen

  Lees hier het boekje over de alternatieven

  Het boekje

  Plattelandsdebat

  Lees hier het persbericht over het plattelandsdebat

  Persbericht

  Het Noordelijk klimaatdebat

  Lees hier het persbericht over het Noordelijk Klimaatdebat

  Persbericht

  SPANDOEKEN

  U kunt een spandoek bestellen door een mailtje te sturen. Gebruik hier voor Contact onder aan de web pagina.

  VPRO LANDROOF

  Als Drents Collectief willen we ons sterk maken voor rust en ruimte in onze mooie leefomgeving.

  Vernieuwde website

  Onze website heeft een grondige vernieuwing ondergaan. Zo kunnen wij u nog beter op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen!